tisdag 17 februari 2009

Thymus vulgaris eller Timjan på svenska

Timjan känner väl alla till, den passar gott i många olika sorters maträtter men allra bäst till lamm. tack vara sin förmåga att hjälpa till vid matsmältningen lämpar den sig alldeles utmärkt till fet mat.
Den har flera goda hälsoeffekter såsom tidigare nämnd stimulering av matsmältning, den är lugnande och antiseptisk och lindrar inflammationer i svalg och hals som bronkit och hosta, hjälper även mot reumatism.
Ett litet tips om du har luftvägs-eller bihåleproblem:
Lägg två näver färska timjanblad och blommor i en skål, tilsätt en liter kokande vatten och låt stå ett tag, lägg en handduk över huvudet och håll huvudet över skålen i tio minuter. Tvätta sedan med kallt vatten. Hjälper även mot hudproblem.

1 kommentar:

  1. ojojoj jag som alltid hållit skålen ÖVER huvudet....inget undra över att det inte funkat..

    SvaraRadera